• Sharon

5 mythes over sekswerk ontkracht.

Sekswerk is een van de meest besproken en bekladde vorm van arbeid. Daarnaast is het vaak onderhevig aan verkeerde voorstelling van zaken en speculatie.

Het stereotype beeld van sekswerkers, dat het allemaal drugsverslaafde, misbruikte, machteloze vrouwen zijn, gepimpt door gevaarlijke mannen aan klanten (waarschijnlijk getrouwde mannen) die rare en kinky seks willen, is, zoals de meeste stereotypen, gebaseerd op onwetendheid en angst.

In een vijfdelige serie, bespreek ik de meest gangbare stereotypen over prostitutie. De allereerste aanname wordt hieronder uit de doeken gedaan.
Mythe 1. Niemand wordt vrijwillig sekswerker.


Gedwongen prostititie

Vrijwillige prostitutie, een omstreden kwestie en het grote debat in de Europese Unie.

Het ene kamp stelt dat prostitutie nooit vrijwillig kan zijn, maar per definitie een uitwas is van de onderdrukking van de vrouw. Volgens hen zijn prostituees gevallen vrouwen die medelijden verdienen en tegen zichzelf beschermd moeten worden.

Het andere kamp gaat uit van de vrije keuze, als vrouwen (of mannen) op die manier hun geld willen verdienen moet dat kunnen. Prostitutie moet daarom een gewone bedrijfstak worden.


Zoals vaak het geval is zit de waarheid ergens in het midden.Gedwongen prostitutie.


Pooierschap en mensenhandel zijn jammer genoeg geen fabeltje, elk jaar belanden duizenden slachtoffers, waaronder kinderen, in Nederland, België, Italië, Thailand en de Verenigde Staten met het oog op seksuele uitbuiting.


Even op Google zoeken levert een hele lijst getuigenissen van slachtoffers die hun verhaal doen. Bij het lezen van die verhalen stel ik mij echter de vraag hoe het mogelijk is dat klanten niets gemerkt hebben?

Als ik dan op fora lees dat een bezoeker een dame beschrijft als: "Ze doet dit werk duidelijk tegen haar zin."; dan gaat er bij mij toch een belletje rinkelen. Misschien staat ze niet onder extreme druk van een Loverboy maar moet zij haar familie in Oost-Europa onderhouden, of een dure verslaving bekostigen. De vrijwillige keuze van een vrouw voor prostitutie is in sommige gevallen de enig mogelijke keuze om aan armoede te ontsnappen.


Uit onderzoek van de Amerikaanse klinisch psycholoog Melissa Farley blijkt dat, los van hoe vrijwillig deze keuze was, 74% van de vrouwen minderjarig in de prostitutie belandt.


Dit zet "vrijwillige keuze" in een ander daglicht. De keuze van een vrouw voor prostitutie is niet automatisch wat ze zelf wil, ook al heeft ze de keus zelf gemaakt. Dit aspect onderstreept op pijnlijke wijze de ongelijkwaardigheid van de man met macht en de vrouw zonder macht.